Select Page

El peu equinovar congènit o peu zambo o pinya és el defecte musculoesquelètic més comú que afecta aproximadament 1:1000 naixements i que té més incidència en el sexe masculí, amb una proporció de 2:1, respecte del sexe femení. Pot trobar-se a un sol peu o a tots dos. 
Es tracta d’un trastorn multifactorial. D’aquí es basen les diferents teories per definir-lo, essent la genètica la que més estudis i autors en parlen i la relacionen. També trobem les teories mecàniques (per compressió intrauterines i falta d’espai), neuromusculars (desequilibri muscular) i desenvolupament embrionari.
Fer-ne el diagnòstic és molt senzill: és de forma prenatal i a través d’una ecografia. En absència d’un diagnòstic prenatal, quan neix la criatura es realitza un examen clínic. 
El tractament inicial que s’ha de portar a terme no és quirúrgic. El més descrit és el mètode Ponseti (de manipulacions amb benes de guix), les sabates Denis-Brown i, finalment, la tenotomia del tendó d’Aquil·les. 
No és una deformitat dolorosa, però si no es tracta el peu (o els peus) el nen o nena tindrà una incomoditat i una discapacitat significativa en el desenvolupament de la seva marxa.